Skip to main content
WAT KOMT
Zondag 24 maart

Literaire middag met Lévi Weemoedt

 

De lezing van Lévi Weemoedt, die afgelopen zondag werd afgelast, wegens ziekte van de dichter/schrijver gaat komende zondag, 24 maart, gelukkig toch nog door.
De kaartjes die al zijn gekocht blijven gewoon geldig. Eerdere reserveringen blijven staan.
Wie komende zondag is verhinderd wordt verzocht dat te melden.

Lévi Weemoedt komt naar Wijhe, de droeve dichter is op 24 maart de tweede ‘Schrijver in de kerk’. De literaire middag is een gezamenlijk initiatief van de Vrienden van de Nicolaaskerk en Primera Schippers in Wijhe. In december was Frank Westerman de eerste gast. Lévi Weemoedt is de meester van de korte baan, na jaren van een doodse stilte is hij terug. Ook zijn succes is weergekeerd. De gedichten en het proza van Weemoedt (echte naam Ies van Wijk) zijn droevig en tegelijkertijd onweerstaanbaar leuk. Met een bijna Engelse zelfspot neemt hij zichzelf en zijn depressieve aard op de hak. Zijn publiek brengt hij tot vreugde met gedichten zoals ‘Desperate house wife’:

Mijn huis is
zó vervuid
dat ik eerst mijn voeten veeg
vóór ik naar buiten ga

Aan deze wederopstanding van Lévi Weemoedt is Özcan Akyol debet, die zijn tocht door de Nederlandse literatuur met gedichten van Lévi begon. Hij maakte eind vorig jaar een keuze uit het oudere werk van de dichter. Die bundel, ‘Pessimisme kun je leren!’, bereikte binnen een paar maanden de achtste druk.

In de Wereld Draait Door werd Lévi Weemoedt ook door een nieuw publiek ontdekt. Er was niet veel uit zijn handen gekomen, beaamde hij in het tv-programma, na de zelfmoord van zijn vrouw in 2002. Jaren had hij moeten herstellen van wat hij aanduidt als een ‘gebroken hart-aanval’. Zijn eerdere boeken werden niet meer herdrukt. Velen, ook Akyol, dachten dat hij allang dood was. Toen hij in zijn oude woonplaats Vlaardingen de fiets naar buiten duwde, zei een voorbijganger: ,,Weet u dat hier vroeger de beroemde dichter Lévi Weemoedt woonde?” Inmiddels verkaste de dichter naar Assen. Z’n nieuwe provincie trakteerde hij op nieuwe gedichten, zoals ‘Aan de reiziger’:

Het streekvervoer in Drenthe
Is kort gezegd aldus
Indien er al iets langskomt
is het een collectebus.

De literaire middag start om 14.00 uur in de Nicolaaskerk (Kerkstraat 15, 8131BX Wijhe). Vanaf 13.30 uur inloop.
De kosten: 7,50 euro p.p. (koffie/thee inbegrepen).
Vrienden van de Nicolaaskerk betalen (maar alleen in voorverkoop) 5 euro.
Kaarten liggen klaar bij Primera Schippers aan de Langstraat 43 in Wijhe (schippers@primeranet.nl) en zijn op 24 maart aan de kerk zelf verkrijgbaar.

 

WAT KOMT
Zondag 7 april

Het Odayin trio komt weer naar Wijhe

 

 

Het eerstvolgende koffieconcert wordt op zondag 7 april verzorgd door het Odayin trio.
Odayin is het Armeense woord voor ‘lucht’.

Het pianotrio bestaat uit Hanke Scheffer (piano), Hrayr Ter-Sargsyan (viool) en Noam Staal (cello).
De drie musici hebben elkaar leren kennen aan het ArteZ conservatorium te Zwolle. Sindsdien vormen ze een succesvol pianotrio.

In het najaar van 2017 speelden ze voor het eerst in Wijhe. Toen moest Hanke zich nog redden op de oude piano in de kerk. Voor de organisatoren van de koffieconcerten was dat de aanleiding om een actie voor een goede vleugel te beginnen. Nu staat die vleugel er dank zij vele giften en subsidies. En we zijn bijzonder blij dat het Odayin Trio nu terugkomt om te laten horen hoe mooi de vleugel kan klinken.
Op het programma staan Trio’s van Beethoven en Bloch.

Het koffieconcert in de Nicolaaskerk van Wijhe is aantrekkelijk voor jong en oud en duurt een klein uur.
In verband met de zomertijd begint het concert nu om 11.15 uur. Inloop vanaf 11.00 uur. Dan staat er een kopje koffie voor u klaar. De toegang is gratis. Na afloop is er een collecte voor de musici en de onkosten.